Кариесът при децата

• КОГА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ГРИЖАТА ЗА ЗЪБИТЕ НА ДЕТЕТО?
Грижите трябва да започнат още от бременността на майката. По време на бременността на майката се изгражда емайла на зъбите при детето, а неговото правилно структуриране е в пряка връзка с здравето на зъбите и кариеса. Там започва началото кариеса в емайла, следователно качеството на емайла може да бъде защита, но може да бъде и началото на отключването на един процес. За да може да има една добра резистентност на емайла, неговото изграждане още по време на бременността е от изключителна важност за бъдещото здраве. Ето защо е необходимо майката още от началото на бременността да осигури животински белтъчини, т.к. те дават незаменими органични киселини, които се използват за бъдещата органична структура на емайла и от 4-тия месец е необходимо да се приема достатъчно калций, фосфор и минерали. Т.е. по отношение на бъдещето здраве на зъбите на детето майката трябва да обърне внимание на първо място на собственото си хранене.

• КАКВО ДРУГО ТРЯБВА ДА СЪОБРАЗИ БРЕМЕННАТА?
Бременната трябва да излекува собствените си зъби! Нейното орално здраве е директният път за ранна трансмисия на микроорганизми към бъдещото дете. Това е вторият фактор за развитието на кариеса при едно дете и той е изключително важен! Затова докато е бременна тя трябва да излекува всичко в устата и да е здрава, т.к. един нелекуван кариес е източник на милиони бактерии и има опасност да ги предаде на новороденото, например при целувка.

• КАКВИ ПРАВИЛА ТРЯБВА ДА СПАЗВА МАЙКАТА ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕТЕТО?
Едно от ранните заболявания при детето е кариесът на ранното детство. То започва от кърмаческа възраст. Причината за появата му е неправилното отглеждане на детето. Защото кариес се развива поради множество причини (многофакторно заболяване). Поведението на майката при отглеждането на детето води до концентрация на рискови фактори и това отключва този процес. Ето защо майката трябва да има представа какво представлява това заболяване (кариес на ранното детство) и да направи една ранна профилактика. Тя включва: начинът на кърмене, начинът на хранене, ако трябва да бъде с биберон, междинни хранения с подсладени течности, които трябва да се изключат. Всяко такова междинно хранене трябва да е кратко и с неподсладени храни!

• КОГА ТРЯБВА ЗАПОЧНЕ ОРАЛНАТА ХИГИЕНАТА НА ДЕТЕТО?
Хигиената на детето започва около 6-тия месец с появата на първите зъби, Начинът за проверка на зъбите е следният: повдига се горната устна и всеки един първи знак: някаква промяна в цвета или някакви натрупвания, това е сигнал, че нещо трябва да се направи и да се търси помощ.

• КОГА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПЪРВИЯТ ПРЕГЛЕД?
Първият преглед трябва да бъде на бременната, още преди даеродила, но след раждането е необходимо с пробива на зъбите трябва да има преглед в дентален кабинет.

• КОГА МАЙКАТА ДА ЗАПОЧНЕ ДА МИЕ ЗЪБИТЕ НА ДЕТЕТО?
Зъбите се почистват веднага след пробива, след всяко хранене с разредена кислородна вода с вода (1:1) и марля, с която се обтрива добре зъбите и венеца. Не бива да се пропуска почистването на лигавицата, т.к. понякога това е причина за появата на млечница (кандида инфекция), която се развива в кисела среда от хранене с мляко. Това е първата проява на лигавично заболяване в детска възраст и ако не се измие лигавицата се създава риск да се развие такава инфекция. Това означава, че оралната хигиена трябва да започва преди пробива на зъбите. Най-важно е задължително след вечерното хранене да се прави такова почистване, т.к. през нощта, докато спи детето слюнката става по-малко количество, по-вискозна и всичко, което е останало прилепва и прави възможно развитието на кариес.

• ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ НАСЛЕДСТВЕНОСТТА?
Наследствеността има значение за споменатия по-горе фактор в изграждането на органичната матрица на зъбите, т.е. за устойчивостта на емайла, който се изгражда. Начинът на образуването и подреждането на все един елемент от структурата на емайла е програмиран генетично. При някой има много по-добре и по-стабилно изградени структури, които дават по-добра защита на зъба. Дори и при някакъв дефект в наследствеността ако всички останали фактори са отдалечени, избягвани няма да се стигне до кариес. Ето защо кариесът е и поведенческо заболяване, т.е. личното отношение към здравето, е достатъчно, за да се преодолее една относително некачествено унаследена структура на емайла и да не се позволи развитието на кариеса.

• КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОСЕЩАВА ДЕНТАЛНИЯТ КАБИНЕТ?
В детската възраст посещението при дентален лекар трябва да е минимум на 6 месеца. Затова честите прегледи са много важни, особено в детската възраст, когато трябва да са на по-малки периоди, дори по-често от 6 месеца, ако лекарят прецени. Това е моментът да се уловят тези обратими фази – тогава не се работи с “машинка и не се слага пломба” – има средства, с които се възстановява структурата.

Д-р Гогова, Д-р Иванов
За повече информация: 0888 63 64 67